Skoliose klienter

Hanne

Jeg opdagede selv min skoliose da jeg var ca. 13 år. Jeg synes, jeg så skæv ud i spejlet, min ene hofte stak ud og mine skuldre var ikke lige. Jeg blev henvist til Rigshospitalet, min Cobs vinkel var omkring 30 grader og jeg fik tilbudt korsetbehandling med Bostonkorsettet, 23 timer i døgnet, nåede 2 korsetter.
Blev afsluttet som 18-årig med beskeden om, at jeg bare havde en lidt større risiko for slidgigt og en Cobs vinkel på 29 grader.
Så gik der 30 år, uden at jeg tænkte meget på ryggen, gik indimellem til kiropraktor, når jeg havde ondt.

Havde to lette graviditeter og ingen forværringer af ryggen i den forbindelse. Da jeg var 48 år, bemærkede jeg, at jeg havde rygsmerter dagligt, så jeg gik til læge for at få henvisning til vederlagsfri fys. 
Blev sendt videre, min Cobs vinkel var nu 40+ og inden jeg så mig om, stod jeg med en operationsdato i hånden!
Jeg passede både fuldtidsjob og fritid, så til forundersøgelsen blev operationen heldigvis udskudt.

Blev checket igen, da jeg var 55 år, da skoliosen kan blive progressiv i forbindelse med overgangsalderen.
Cobs vinkel var et par grader større, og der er Modic-forandringer og slid, og endnu engang stod jeg med en operationsdato.
Til forundersøgelsen 2 år senere var det en ny ortopædkirurg, som da gerne ville operere, men var mest stemt for at udskyde, til jeg får det værre, den var jeg med på!
Nu bliver jeg fulgt årligt.
Mit smerte niveau har været svingende, men træning holder det pt. nede på 2-4. Jeg går på individuelt ryghold hos fyssen to gange om ugen og til skoliyoga 1 gang om ugen.

Inge

Min scoliose blev opdaget af min svømmestævner da jeg var 13 år. Jeg kom straks i behandling. Først 3 uger i stræk og derefter 5 år med Boston korset. Mens jeg havde korset fortsatte jeg med at svømme ca. 3 gange om ugen og det var lækkert at være ‘fri’ og svømningen blev sikkert ‘min redning’ fremadrettet. 
Mens jeg bar korset havde jeg få smerter. Efter korset fik jeg smerter da min ryg gled ud til det den var inden behandling (ca. 45gr).

Jeg har altid trænet (svømning, styrketræning, elitetriatlet, eliteløber). I dag laver jeg stadig styrketræning og cykler racer cykel på landevej. 
Jeg har som sådan ikke ondt i ryggen, men er altid stiv over lænden, spændinger i taljen, smerter ml skulderbladende mm. 
Jeg har aldrig ønsket at blive Mor efter jeg som 13 år mødte en scoliose kvinde som var blevet invalideret efter at være blevet Mor.

Mia

1.  Min skoliose blev opdaget af min daværende mentaltræner som var til knyttet vores hold. Jeg spillede dengang Elite håndbold i HIK. Jeg var 13 år på det tidspunkt og efter opdagelsen blev smerterne gradvist tiltagende. Det var kort efter jeg fik stillet diagnosen Skoliose hos egen læge på 25 grader. Sidenhen gik jeg et halvt år til massør og fysioterapeut. Jeg blev forsikret at det værste der kunne ske var at jeg skulle gå med korset, men da min mor “tvang” mig til børnelæge grundet frustration af tiltagende smerter og vi fik taget røngten, var situationen meget anderledes. Jeg havde en dobbeltkurvet skoliose på hvv. 50 og 52 grader januar 2014, og blev opereret i april hvor den havde udvikler sig til 70 og 72 grader. Min skoliose var meget progressiv og jeg fik fortalt at jeg max havde 10 år tilbage at leve i, da mine organer ville blive mast og jeg kunne ende i kørestol.. 

2. Mine smerter er altid tilstede, men varierer meget i grad afhængigt af aktivitet. Jeg vil sige det som minimum altid er på niveau 5 på smerteskalaen. 

3. Den første lange periode efter operationen tog jeg meget på i vægt og efter 3 år fandt jeg motivationen ved træning og blev derfor uddannet personlig træner for at øge min viden. Jeg har dog det sidste 1,5 år negligeret min træning af personlige årsager, men er i juli måned startet på kontinuerlig styrketræning og konditions – og sikke en forskel det gør mentalt og fysisk!

4. Ja, uden tvivl et stort ønske at blive mor,  men jeg er også ekstremt nervøs for graviditeten samt de smerter og gener det kan medføre.

Benita

Jeg var 11 år da min Skoliose blev opdaget af min mor. Jeg fik tilbudt korset behandling som 12 årige, ryggen var 30 grader skæv. 

Min mor spurgte lægerne om træning var en god ide…NEJ var svaret. Da jeg fyldte 16 år, var korset behandling færdig, 4 års psykisk og fysisk tortur. Ryggen var nu forværret til 56 grader og min muskulatur så svækket at det var svært at bære min ryg pga jeg ikke havde trænet.

4 års psykisk pg fysisk tortur var færdig ryggen var nu forværret til 56 grader. Jeg fik tilbudt jernstænger i ryggen. Lægens ord til min mor var: HVIS DU IKKE VIL HAVE DIN DATTER BLIVER GRIM ER OPERATION DEN ENESTE VEJ. Jeg takkede nej tak til dette tilbud og begyndte at TRÆNE ISTEDET. Fik body sds behandlinger, tog selv uddannelsen og fremad det gik. Mit smertelevel Idag er på ca 2-3. 

Jeg træner styrketræning hverdag, og det holder de fleste smerter væk. 

Sygehuset anbefalede IKKE at få børn hvis jeg ikke lod mig operere. Idag har jeg 2 dejlige drenge, begge graviditeter gik gnidningsfrit og det er det bedste valg jeg har taget i mit liv. Min ryg blev ikke forværret af at være gravid.

Emilie

1. Min mor har holdt øje med min ryg siden jeg helt lille, fordi min mormor også har skæv ryg, meget skæv. Derfor har hun været opmærksom på om jeg fik det også. Var på hospitalet nogle gange som barn, hvor de snakkede om korset og operation. Det skræmte mig rigtig meget, så vi blev væk indtil for nogle måneder siden, men en operation synes jeg desværre er for risikabel. De kan ikke rette mig så meget op mere, og der er mange risici. 

2. Det er svært at sige. Jeg har ikke ondt hele tiden, men den bliver hurtig træt og nogle gange gør den også rigtig ondt. Men dagligt er det måske 3-4.

3. Har desværre hele mit liv haft det svært ved at træne, både mentalt og fysisk. Det var hårdt at konfrontere mit problem. Så desværre er den jo også så skæv nu. Men jeg er rigtig glad for yoga, som jeg føler smertelindre og holder mig fleksibel. 

4. Jeg ønsker ikke at få børn, i hvert fald ikke biologisk. Siden min mormor også har skoliose, så tænker jeg, at jeg kunne risikere at give børn eller børnebørn skoliose også, og det vil jeg ikke byde

Bente

Min Skoliose blev opdaget da jeg var 13 år. Min mor skulle sy en kjole til mig og så min ryg var skæv. Dengang i år 1974 blev jeg tilbudt indlæg i skoen som behandling fra systemet. 

Mit smertelevel Idag ligger mellem 3-4, dog har jeg ikke smerter heletiden. 

Jeg har aldrig oplevet min Skoliose har været en belastning i forhold til at være gravid eller have børn. Jeg har 2 piger, ingen af dem har Skoliose. 

Louise

Min skoliose blev opdaget, da jeg var 12 år gammel, men mærkede intet til skoliose i mine første mange år efter vi opdagede det. Vi opdagede sygdommen ved et tilfælde, at jeg gik skævt og var mere høj i den ene side end den anden. 

Jeg blev tilbudt operation og et nat korset, da jeg var 13 år, men takkede nej til operation, da jeg på det tidspunkt ikke havde smerter. Jeg valgte dog og prøve et natkorset, men dengang følte jeg ikke det var noget der ville fungere. Jeg er efterfølgende blevet tilbudt operation 2 gange igen, da mine grader var blevet værre med årerne og var endt på omkring de 60 grader. Men jeg takkede igen nej, da jeg har prøvet og gå en anden vej for og smertelindre. 

Mit smerte niveau er i dag på omkring de 3-4 stykker. Jeg mærker ikke så meget min skoliose ved hjælp af træning samt cheneu korset, body s-d-s behandling samt kiropraktor. Hvis jeg dog stoppede med at træne og cheneu korset ville mine smerter være betydeligt værre. 

Jeg træner 3 gange om ugen og laver også hjemme øvelser. 

Jeg ønsker en dag og blive mor, men man har da en bekymring om hvordan ens ryg vil klare det og om det vil give mig flere smerter med mange løft, som der er efter. Også i forhold til om jeg ville kunne klare en almindelig fødsel.

Få besked ved lancering

Er du i tvivl om hvorvidt hjemmesiden er noget for dig, eller har du nogle spørgsmål vdr skoliose kan du skrive dig op med email her, hvor du vil modtage mere info omkring hvad Scoliosis-Guidance kan gøre for dig.